HollyWood Nyelvstúdiók

Garantált nyelvtudás látható időn belül

Mi lehet a tartós szókincs titka?

A tartós szókincs titka

A szavakat megértjük és mondatokban tanuljuk

Miért felejtjük el az angolul fáradságosan megtanult szavakat?

A hagyományos nyelvtanulási módszerekkel a tanuló kiszótáraz a leckéből egy csomó szót és akkor ilyen szó listákkal vergődik, próbálja “megjegyezni” a szavak jelentését, ami borzasztó nehéz és elfelejtéshez vezet.

Mi a szó(kincs) kérdésének helyes megközelítése?

Mi is a szókincs? (a nevében is benne van, mert kincset ér feltéve, ha jó módszerrel tanuljuk meg). Pontosan azt a szót kell használjuk, ami azt a bizonyos gondolatot kifejezi. 

Például a vágyom valamire, óhajtok valamit vagy akarok egy dolgot: ez három különböző gondolat. És ha csak az akarok szót ismerem, akkor már akár udvariatlan leszek, amikor azt kellene mondanom, hogy: kérem.

A szavak nem “lóghatnak” a levegőben

Aki már tanult angolul, van passzív szókincse, amikor is ott van a fejékben az angol szó, csak rendszerint a magyarul kigondolt gondolatot nem tudja összepárosítani azzal. Ez azért van így, mert ha valaki a szavakat nem szövegkörnyezetben tanulja meg, akkor a szavak “lógni fognak” a levegőben.

A szavakat ne magoljuk, hanem mondatokban tanuljuk meg!

A Hollywood Nyelvstúdiók egyik legnagyobb értéke az, hogy a szavakat mindig egy adott szövegkörnyezetben tanuljuk meg. Ez abban segít, hogy pontosan tudni fogjuk egy adott szó jelentéseit, hiszen ugyanazon szónak egészen más lehet a jelentése, mert egy szó több gondolatot is képviselhet.

Például nézzük a tiszta kifejezést. Lehet tiszta az égbolt; lehet tiszta, világos és érthető egy mondat; vagy lehet valaki tiszta, erkölcsileg feddhetetlen; de lehet valaki a drogtól tiszta; vagy tiszta vegyület, amiben nincsenek szennyeződések.

Az angolban létezik például három szó, ami tisztát jelent, a pure, a clear és a clean és ezek közül kell használni azt a szót, ami éppen az adott szövegkörnyezetbe illik.

Mi a különbség a megtanulás és a magolás között?

Amikor magolunk, akkor vizuálisan próbálunk megjegyezni, majd visszaemlékezni az adott szóra. Ez óhatatlanul felejtéshez vezet. 

Amikor valamit megtanulunk, az annyit jelent, hogy az adott 

szónak valóban értjük a jelentését és gyakorlással rögzül annak a helyes használata, tehát a gyakorlatban képesek leszünk azt használni!. Például vegyük ezt a szót, hogy dráma. Első nekifutásra a legtöbb embernek beugrik a fájdalmas kimenetelű történet, amit pl. kategóriaként is használnak a filmiparban.
De ha tisztázzuk a kifejezést, akkor a legjellemzőbb jelentésnél azt találjuk, hogy egy olyan műfaj, ami a tragédia és a komédia összessége.

A valódi eredmény a gyakorlatban alkalmazható tudás!

Ez nem más, mint folyékonyan, magabiztosan, hibátlanul beszélni.Szóval ne magoljunk szavakat, hanem elsőként értsük, tanuljuk meg és gyakoroljuk azokat mondatokban.

Ennél gyorsabb és jobb út nem létezik, amikor az anyanyelvünk mellé idegen nyelvet is szeretnénk elsajátítani.

Ha tetszett az írás és kedved kerekedett, akkor Próbáld ki most Ingyenes online hozzáféréssel:

Üdvözlettel:

Kristóf Kata

Hollywood Nyelvstúdiók alapító,
tananyag-fejlesztő,
BME nyelvvizsgáztató

Comments are closed.