HollyWood Nyelvstúdiók

Garantált nyelvtudás látható időn belül

Öt csapda a folyékony angol beszédhez vezető úton

Miért nem célszerű úgy tanulni angolul, mint ahogyan az anyanyelvünket is tanultuk?

5 végzetes csapda a folyékony angol beszédkészség elsajátításában

  1. Ha úgy akarjuk megtanulni az idegen nyelvet, mint az anyanyelvünket.
  2. Ha meg akarjuk spórolni a szükséges tanulási időt.
  3. Ha meg akarjuk úszni a nyelvtant.
  4. Ha meg akarjuk úszni a gyakorlást.
  5. Ha hiszünk a csodákban.

1.) Anyanyelv kontra idegen nyelv

Az anyanyelvet megtanuljuk mintegy középfokon 6 éves korunkra. Azt senki sem számolja ki, hogy ez kb. 16 000 óra “gyakorlással” jár! Másolódás és gyakorlás éveken át. Egyszerű nem? A kérdés csupán ez: van mégegyszer 16 ezer óránk?

Az idegen nyelv nem más, mint a második (vagy akár sokadik)  tanult nyelv, az anyanyelvünkön kívül. Az anyanyelvhez leghasonlatosabb megtanulási módja, ha idegen nyelvi környezetbe kerülünk 1-2 évre.

2.) De mennyi is a szükséges angol nyelvtanulási idő?

Felméréseink szerint a leggyorsabb mód hagyományos módszerekkel a közoktatásban, magántanárral, esetleg csoportos nyelviskolában 1 200 – 1 400 óra, amely középfokú nyelvtudást jelent. Idegen nyelvi környezetben kb. 2 000 óra ugyanez. Ráadásul ez a nyelvtudás nem igazán nevezhető választékosnak.

3.) Jó, hogy ha meg akarjuk úszni a nyelvtant?

A nyelvtant többnyire azért nem szeretjük, mert az anyanyelvhez nem szükséges. Sajnos az iskolában elfelejtik elmondani, hogy éppen az a nyelvtan célja, hogy a saját nyelvünket megtanulva (tudatosan*), pontosan látni fogjuk az idegen nyelv különbözőségeit és így éppen ez lesz a “gyorsítósáv”!

4.) A gyakorlás nélkül lehetetlen folyékonyan megtanulni beszélni angolul

Ez az, ami nélkül nem fog menni. Mégis a leggyakoribb hiba az, hogy erre fordítódik a legkevesebb idő. Miért? Mert eltúlozzák az írás, olvasás, nyelvtan, stb szerepét, túl sok idő jut a tanári szereplésre és a gyakorlás elvileg otthoni házi feladat formájában kellene, hogy megtörténjen. Így végül a gyakorlásra fordított idő a töredéke lesz a kívánatosnak.

5.) A csodákban hinni jó. De ennek csalódás lesz a vége, főleg ha nyelvtanulás a téma.

Túl akarunk esni a dolgon és elhisszük, hogy vannak olyan megoldások, amelyek a “szerencsés beavatottakat” (ezek lennénk mi) segítik. A többiek meg csak fáradozzanak végeláthatatlan időkig… Ilyenkor fogunk bedőlni az alvás közbeni tanulásnak és mindenféle hókuszpókusznak. Mennyi tengernyi időt és pénzt költ el az ember arra, hogy megússza azt, amit nem lehet megúszni: a tanulást és a gyakorlást! Valójában lustaságunk áldozatai leszünk és így válunk ismét újrakezdő angol tanfolyami résztvevővé…

De akkor mi is a jó megoldás?

Egyéni nyelvtanulás a Hollywood Nyelvstúdióban

1.) Ne úgy akarjuk megtanulni az angolt, mint az anyanyelvünket, hanem válasszunk egy gyorsabb megoldást, amely támaszkodik a felnőttkori intelligenciánkra!

2.) Szánjuk rá a szükséges tanulási időt. Ha csoportban vagy magántanárnál, akkor ez 1200-1400 óra lesz! Van ettől gyorsabb megoldás (360 óra), amelyet ha kéred, szívesen bemutatok neked, ha ide kattintasz>>.

3.) Tanuljuk meg szívesen a magyar és az idegen nyelvi nyelvtant, de ne ez legyen a domináns elem!

4.) Szánjuk a legtöbb időd a gyakorlásra (ne a nyökögve beszélgetésre)! Hogy mit jelent szerintem a legjobb gyakorlási módszer, azt rövidesen egy másik írásban fejtem ki!

5.) Higgyük el azt, hogy a befektetett energia árán érhetőek el a valódi eredmények. És a kitartás sem baj, ha párosul ehhez.

Milassin Tamás

Comments are closed.